Mañana BJJ & Kick boxning

KFUM Ystad » Sektion » 
Mañana BJJ & Kick boxning

OM BJJ:

Bjj är en sport för alla åldrar och kroppstyper och med bra teknik lär man sig besegra råstyrka. När du tränar bjj använder du verkligen hela kroppen, från topp till tå. Du tränar upp din fysik och styrka men framförallt smidighet, teknik och förmåga att tänka strategiskt: att använda din motståndares svagheter till din fördel.

Bjj tillhör de grenar av kampsport som ibland kallas ”grappling” och innebär att man använder händerna och grepp för att utföra olika kast, strypningar och ledlås (arm/ben/vrist) för att oskadliggöra och vinna över din motståndare. Sparkar och slag är inte tillåtna. För en utomstående kan det påminna mycket om någon form av brottning eftersom större delen av kampen sker på golvet och inte stående. I bjj tränar man i ”gi”, en dräkt som liknar judodräkten.

På KFUM-huset i Ystad finns det nu en kampsportsektion som tränar bjj tre gånger i veckan och till hösten kommer vi även att starta upp träningsgrupper i boxning och kickboxning.

HISTORIK:

Brasiliansk jiu-jitsu, bjj, är en relativt ”ny” kampsport som har sina rötter i Brasilien där familjen Gracie utvecklade en egen typ av kampsport med rötter i judo och olika typer av självförsvar. Gracie-familjen öppnade sin första jiu-jitsu-klubb i Brasilien 1925. I Europa och Sverige fick man inte upp ögonen för sporten förrän på mitten av 1990-talet när Royce Gracie rönte stora framgångar i de tidiga UFC-tävlingarna. Med sin bjj besegrade han många större, tyngre och starkare motståndare. Idag är bjj:n en av de centrala kampsporterna inom MMA, tillhör en av de snabbast växande kampsporterna i världen och har de senaste åren vuxit sig allt större även i Sverige. Det är en tävlingssport och det anordnas många tävlingar i bjj i Sverige varje år.